Oslo Konserthus | Kringkastingsorkesteret/NMHs orkester
Hold nede ctrl tasten og trykk + / - Hold nede cmd tasten og trykk + / -
AA
KORK og NMHs orkester

Kringkastingsorkesteret/NMHs orkester

«Ringen» uten ord

Kjøp gavekort
Priser (eks. bill. avgift)225,-420,-


Der «Ring» ohne Worte

Siste søndag i januar inviteres du til et mektig symfonisk samarbeid i Oslo Konserthus. Kringkastingsorkestret slår seg igjen sammen med de beste av landets unge musikere fra Norges Musikkhøgskole og danner et stort orkester, under ledelse av KORKs sjefdirigent Petr Popelka. Popelka er en raskt stigende stjerne på dirigenthimmelen for tiden, etterspurt av de beste orkestre verden over.

På programmet står musikk som krever et stort apparat, og normalt med både en tekst, dramatisk handling, scenografi og dyktige operasangere. I Richard Wagners Gesamtkunstwerk gikk alle elementer opp i en høyere enhet. På den annen side er Wagner en av tidenes store orkesterkomponister, men bortsett fra ouverturene, som av og til spilles i konsertsalene, må man gjerne til en operaoppsetning for å få med seg hans virtuose og glitrende orkesterklang.

Da den berømte dirigenten Lorin Maazel fikk oppdraget med å lage en innspilling bare med orkestermusikken fra operasyklusen Ringen, måtte han tenke seg om, men lot seg friste og lagde en sammensetning fra de fire operaene som utgjør Ringen (Rhingullet, Valkyrien, Siegfried, Ragnarok). Han startet på første tone i Rhingullet, strakk det til siste akkord i Ragnarok og kalte det hele for Ringen uten ord. Selv om handlingen ikke ble like tydelig, mente Maazel at dramaet fortsatt var der, kodet i musikken, med understrømmer, overtoner og ledemotiv. Det var Ringen, men uten ord.

Verket krever fortsatt sine ekstraordinære orkesterressurser. Da er det godt at NMH og KORK har et årelangt samarbeid å videreføre. Flere storslagne verk er blitt fremført gjennom årene, og nå ledet av en ung og entusiastisk urkraft av en dirigent, vil de få veggene i Oslo Konserthus til å vibrere av Wagnersk velde.