Oslo Konserthus | Mahlers niende
Hold nede ctrl tasten og trykk + / - Hold nede cmd tasten og trykk + / -
AA

Mahlers niende

Norges musikkhøgskole og Barratt Due musikkinstitut

Kjøp gavekort
Priser (inkl. bill. avgift) NMH/BDM 300,- Voksen 300,- Student 150,- Honnør 150,- Ledsagerbillett 0,- Barn (t.o.m. 15 år) 150,-
28jan 24
TidspunktPauseSalBilletter
Konserten starter presis* Slutt-tidspunkt er et estimat.

Mahlers niende

Opplev Gustav Mahlers siste symfoni i Oslo konserthus,
med orkestre fra Norges musikkhøgskole og Barratt Due musikkinstitutt.

PRIS 300/150 kr
Gratis for studenter og ansatte på NMH/BDM, student/ansattbevis må vises sammen med billett.
(Max 1 fribillett pr person) innløses med kode. Velg billettype "NMH/BDM" for dette.

Program
Symfoni nr. 9 i D-dur

1. Andante comodo
2. Im Tempo eines gemächlichen Ländlers
3. Rondo-Burleske: Allegro assai. Sehr trotzig
4. Adagio: Sehr langsam und noch zurückhaltend

Medvirkende

· Musikkhøgskolens symfoniorkester
· Barratt Due musikkinstitutts symfoniorkester
· Eivind Aadland (dirigent)

Omtale

Gustav Mahler (1860–1911) skrev den niende og siste symfonien sin mellom 1908 og 1909, bare få år før han døde. Symfonien hadde premiere i 1912, og selv fikk komponisten aldri oppleve den.

Verket er, typisk for Mahler, skrevet for stort orkester. Selv om det har de tradisjonelle fire satsene, skiller det seg ut fra andre symfonier ved at første og siste sats er langsomme, men mellomsatsene raskere. Fjerde sats blir ofte tolket som komponistens avskjed til verden, spesielt med tanke på at Mahler skrev symfonien rett etter den lille datteren hans, Maria Anna, dødde av skarlagensfeber i 1907.

Mahler var dessuten en overtroisk mann, som bekymret seg over den såkalte forbannelsen som hviler over en niende symfoni – han var overbevist om at både Schubert og Beethoven hadde vært ofre for denne, og som følge nektet han å nummerere den litt tidligere orkester-sangsyklusen, «Das Lied von der Erde», som mange likevel ser på som en symfoni.

Et kjent Mahler-sitat er: «En symfoni må være som verden – den må inneholde alt.» Storheter som Berg, Schönberg, Bernstein og Karajan har beskrevet det 75 til 90 minutter lange verket med ord som paralyserende, skremmende, praktfult og «musikk som kommer fra en annen verden, fra evigheten». I 2016 kåret BBC Music Magazine den niende symfonien til tidenes beste symfoni.