Oslo Konserthus | Omara Portuondo
Hold nede ctrl tasten og trykk + / - Hold nede cmd tasten og trykk + / -
AA

Omara Portuondo

Kjøp gavekort
Priser (inkl. bill. avgift) Ordinær 580,- Honnør (67+ år/ufør) 480,- Student (min. 50%, max 30 år) 480,-

En sann cubansk bolero-legende

Om du hører Omara Portuondo synge i dag, hører du ikke bare en av de mest velkjente og elskede cubanske artistene noen sinne. Det er et sjeldent møte med en gullalder i musikk og underholdning. Portuonda, som ble født i nabolaget Cayo Hueso i Havana i 1930, opptrådte på den sagnomsuste Tropicana-kabareten sammen med Nat King Cole. Hun har delt scene med Édith Piaf, og har blitt akkompagnert av den cubanske jazzlegenden Chucho Valdés. Hennes solodebut på plate kom med albumet Mania Negra i 1959. Siden den gangen har hun vært en av de største sangerne av den elegante og romantiske cubanske bolero-tradisjonen.

I likhet med andre cubanske sangere som Ibrahim Ferrer, opplevde Portuondo en oppsiktsvekkende ny akt i karrieren sin fra midten av nittitallet gjennom Buena Vista Social Club-prosjektet. Hun var en av de store stjernene. Det var en sensasjon, musikkelskere fra hele verden ble introdusert for en generasjon med cubanske stjerner, og ble forført av det historiske suset i disse opptakene. I 2000 viet Buena Vista Social Club en hel plate til Portuondo. Albumet ble entusiastisk mottatt og førte til turneer hvor et helt nytt publikum fikk høre Portuondo, Rubén González og Ibrahim Ferrer på scenen.

I dag er Portuondo 91 (hun fyller 92 like før festivalen), men hun har fremdeles mer å melde. I 2019 mottok hun en ærespris under den latinamerikanske grammy-utdelingen, og Medalla de Oro for Mérito de las Bellas Artes, en æresbevisning fra det spanske kulturministeriet. Under covid har hun også rukket å gi ut albumet Mariposas og denne høsten åpner hun Oslo World som en del av verdensturneen med den passende tittelen “Life”. Det er annonsert som den siste store musikalske reisen hun foretar seg. Det blir et tilbakeblikk over en karriere som spenner over åtte tiår, og et møte du ikke vil gå glipp av.