Oslo Konserthus | Et musikalsk solsystem
Hold nede ctrl tasten og trykk + / - Hold nede cmd tasten og trykk + / -
AA
Et musikalsk solsystem

Et musikalsk solsystem

Mazzoli | Stravinsky | Rautevaara | Stasevska

Kjøp gavekort
Priser (eks. bill. avgift)50,-540,-

Amerikanske Missy Mazzolis skaper en samling musikalske kretsløp med munnspill, melodika og orkester i sitt orkesterverk Sinfonia, mens Einojuhani Rautavaara maner frem skremmende engler i sin syvende symfoni "Angel of Light".

Missy Mazzoli: Sinfonia for Orbiting Spheres
Igor Stravinsky: Fiolinkonsert
 - pause -
Einojuhani Rautavaara: Symfoni nr. 7

Dalia Stasevska, dirigent
Leila Josefowicz, fiolin

Amerikanske Missy Mazzoli (f. 1980) har det siste tiåret opplevd et stort gjennombrudd som komponist. Hun har blant annet skrevet opera basert på filmen Breaking the Waves, og skriver nå opera for Metropolitan-operaen i New York. Orkesterverket Sinfonia for Orbiting Spheres fra 2016 beskrives som «musikk med form som et solsystem», en samling med kretsløp som går i bane. Tittelen spiller på det italienske ordet for lirekasse, og Mazzoli bruker melodika og munnspill for å skape en særegen orkesterklang.

Igor Stravinskij (1882–1971) var ikke godt kjent med fiolinens muligheter da han i 1930 ble oppfordret til å skrive en fiolinkonsert. Under en lunsj med fiolinisten Samuel Dushkin skrev han ned en akkord på servietten og spurte om det gikk an å spille den på fiolin. Dushkin svarte nei, men da han kom hjem, fikk han det til likevel. Denne «ekstreme» akkorden innleder hver av de fire satsene i fiolinkonserten. Dushkin urfremførte den i Berlin i 1931, med Stravinskij som dirigent. På denne konserten er amerikanske Leila Josefowicz solist.

Einojuhani Rautavaara (1928–2016) er en av Finlands sentrale komponister i nyere tid. Et av verkene som gjorde ham berømt var hans «konsert for fugler og orkester» Cantus Arcticus fra 1972, der lydopptak av fuglesang fra Nord-Finland spilles sammen med orkesteret. Hans Symfoni nr. 7 med tittelen Angel of Light er fra 1994, og er et av flere verk han har skrevet med engler i tittelen. Han skriver at englene han ser for seg ikke er de blonde, milde englene med «svanevinger» en ser på barnebilder, men skremmende, blendende og intense skapninger.