Oslo Konserthus | Kort & klassisk: Farlige farvann
Hold nede ctrl tasten og trykk + / - Hold nede cmd tasten og trykk + / -
AA
Kort & klassisk: Farlige farvann

Kort & klassisk: Farlige farvann

Smyth | Gershwin | Petrenko

Kjøp gavekort
Priser (eks. bill. avgift)50,-380,-

Vasily Petrenko dirigerer musikk av to samtidige komponister som gjorde den klassiske musikken rikere og mer mangfoldig: Ethel Smyth og George Gershwin.

Ethel Smyth: Ouverture fra The Wreckers
George Gershwin: Pianokonsert

Vasily Petrenko, dirigent
Louis Schwizgebel, piano

Ethel Smyth (1858-1944) trosset både familien og samtidens konvensjoner da hun valgte å følge komponistdrømmen. Hun studerte komposisjon i Tyskland på 1870- og 1880-tallet, og i de neste tiårene ble musikken hennes spilt på prestisjetunge scener som Covent Garden i London og Metropolitan-operaen i New York.

Operaen The Wreckers fra 1906 bygger på historier fra Cornwall i Sør-England, om hvordan lokalbefolkningen lurte skip inn mot klippene for å plyndre dem. Ideen til operaen oppstod under et opphold i Cornwall i 1886.

I februar 1924 ble George Gershwins Rhapsody in Blue spilt for aller første gang i New York. Midt i et henrykt publikum satt dirigenten Walter Damrosch, som var så begeistret at han neste dag kontaktet Gershwin for å bestille en pianokonsert av ham.

I november 1925 dirigerte Damrosch premieren med New York Symfoniorkester, med Gershwin som solist. Gershwins legger seg i Pianokonsert i F-dur tett opptil klassiske forbilder blant solistkonsertene, med sterke innslag av jazz, blues og ragtime.