Oslo Konserthus | Livskraftens triumf
Hold nede ctrl tasten og trykk + / - Hold nede cmd tasten og trykk + / -
AA
Livskraftens triumf

Livskraftens triumf

Beethoven | Nielsen | Manze

Kjøp gavekort
Priser (eks. bill. avgift)50,-540,-

Et av Beethovens mest nyskapende verk spilles med nyskrevne solopartier for kveldens solister. Symfonien «Det uutslukkelige» er Carl Nielsens hyllest til livskraften, skrevet under en verdensomspennende krise.

Ludwig van Beethoven: Fiolinkonsert med kadens av Jörg Widmann
 - pause -
Carl Nielsen: Symfoni nr. 4 "Det uutslukkelige"

Andrew Manze, dirigent
Veronika Eberle, fiolin

Ludwig van Beethovens (1770–1827) Fiolinkonsert ble spilt for første gang i Wien i 1806. I en tid rystet av Napoleonskrigene begynner musikken med fem forsiktige paukeslag, som et fjernt ekko av krigens larm. Åpningsmotivet går som en rød tråd gjennom førstesatsen, som snudde opp-ned på hva en solistkonsert kunne være.

Fiolinkonserten ble ikke populær før på 1840-tallet, da den unge stjernefiolinisten Joseph Joachim fremførte den med kadenser (solopartier for fiolinen) han hadde skrevet selv. Siden har mange andre skrevet egne kadenser til konserten. De som spilles her, er skrevet av komponist Jörg Widmann spesielt for kveldens solist Veronika Eberle og hennes ektemann, kontrabassisten Edicson Ruiz, som også er med på konserten.

Carl Nielsens (1865–1931) Symfoni nr. 4 med tilnavnet «Det uutslukkelige» ble skrevet i årene 1914–16, mens en ny storkrig raste i Europa. Komponisten stod også midt i en ekteskapskrise. Symfonien er preget av konflikt fra første stund, og paukene som setter stemningen i innledningen, sørger for et dundrende krigsutbrudd i siste sats, før verket munner ut i en utvetydig triumf.

Carl Nielsen var likevel tydelig på at en ikke bør lytte etter noen konkrete hendelser eller beskrivelser i symfonien. Den bekriver snarere livskraften bak begivenhetene – og bak musikken. Som han selv skrev i sin kommentar til symfonien: «Musikk er liv, og som livet uutslukkelig.»