Oslo Konserthus | Oslo-filharmonien - Mäkelä, Johnston, Finley
Hold nede ctrl tasten og trykk + / - Hold nede cmd tasten og trykk + / -
AA

Oslo-filharmonien - Mäkelä, Johnston, Finley

Schubert/Mahler, Bartok

Kjøp gavekort
Priser (inkl. bill. avgift) Voksen 175 - 580,- Honnør (67+ år/ufør) 175 - 465,- Student (min. 50%, max 30 år) 175 - 290,- Barn (t.o.m. 15 år) 150,-
22feb 24
TidspunktPauseSalBilletter
23feb 24
TidspunktPauseSalBilletter
Konserten starter presis* Slutt-tidspunkt er et estimat.

  • Franz Schubert/Gustav MahlerDer Tod und das Mädchen
  • Béla BartókRidder Blåskjeggs borg
  • Klaus Mäkelä - Dirigent
  • Jennifer Johnston - Sopran
  • Gerald Finley - Baryton


Ridder Blåskjeggs borg

I Ridder Blåskjeggs borg skjules grusomme hemmeligheter bak låste dører. Jennifer Johnston og Gerald Finley er solister i Béla Bartóks opera. Klaus Mäkelä dirigerer også Franz Schuberts Der Tod und das Mädchen i Gustav Mahlers orkesterversjon.

I sangen Der Tod und das Mädchen – på norsk “Døden og piken” – ser en liten jente seg en nifs, skyggeaktig skikkelse og ber den om å la henne være i fred. Døden svarer at han kommer som en venn, og at hun snart skal sove i hans armer. Schubert skrev sangen til en tekst av Matthias Claudius i 1817, og tok den frem igjen da han ble alvorlig syk vinteren 1824. Pianostemmen fra sangen ble utgangspunktet for andresatsen i Strykekvartett nr. 14, et av Schuberts mest berømte verk. Gustav Mahler orkestrerte strykekvartetten i 1894.

I Béla Bartóks opera Ridder Blåskjeggs borg er det den unge kvinnen Judith som ser døden i hvitøyet. Hun presser ektemannen Blåskjegg til å åpne de låste dørene i sin hemmelighetsfulle borg. Den første skjuler et torturkammer, den neste et skattkammer. En tredje skjuler en innsjø av tårer. Bak den syvende og siste venter gjenferdene av Blåskjeggs tidligere koner – alle drept av Blåskjegg. Operaen bygger på et fransk folkeeventyr og inneholder noe av Bartóks vakreste, men også mest uhyggelige musikk.