Oslo Konserthus | Mahlers sommerlige nattsymfoni
Hold nede ctrl tasten og trykk + / - Hold nede cmd tasten og trykk + / -
AA
Mahlers sommerlige nattsymfoni

Mahlers sommerlige nattsymfoni

Mahler | Bychkov

Kjøp gavekort
Priser (eks. bill. avgift)50,-540,-

Mahlers Symfoni nr. 7 er en stemningsfull og optimistisk reise fra mørke til lys. Konserten ledes av Semyon Bychkov, et av vår tids store dirigentnavn.

Gustav Mahler: Symfoni nr. 7

Semyon Bychkov, dirigent

Gustav Mahler (1860–1911) var sin tids mest berømte dirigent og en usedvanlig travel mann i konsertsesongen. Han skrev derfor det meste av musikken sin i sommerferien. På sommerstedet sitt ved Wörthersee begynte han dagen halv seks og tok et morgenbad før han gikk til skrivestua si langt inne i skogen. Der jobbet han gjerne uavbrutt i timevis.

Sommeren 1904 rant musikken ut av ham – han fullførte den sjette symfonien og kom godt i gang med den syvende. Året etter møtte han veggen fullstendig og fikk ikke skrevet en side. En tur til fjellkjeden Dolomittene ga ingen utslag på kreativiteten. Først da han vendte hjem – i det årene traff vannet for å ro ham til sommerhuset – kom musikken til ham igjen.

Resten av sommeren skrev han som besatt, og symfonien var så godt som ferdig da han vendte tilbake til arbeidet. Selv om to av satsene har tittelen «Nattmusikk» og en tredje har undertittelen «Skyggeaktig», er Symfoni nr. 7 en av Mahlers lyseste symfonier. Og om åpningen er mystisk og tvetydig, er avslutningen livsglad og jublende.

Semyon Bychkov er sjefdirigent for Tsjekkisk filharmonisk orkester og en av vår tids mest meritterte dirigenter. Han har spilt inn en rekke album med blant andre Berlin-filharmonien og Concertgebouw-orkesteret. Dette er hans første besøk i Oslo siden 2010.