Oslo Konserthus | Mitt fedreland
Hold nede ctrl tasten og trykk + / - Hold nede cmd tasten og trykk + / -
AA
Mitt fedreland

Mitt fedreland

Smetana | Szeps-Znaider

Kjøp gavekort
Priser (eks. bill. avgift)50,-540,-

Mitt fedreland er Bedrich Smetanas kjærlighetserklæring til tsjekkisk natur, kultur og historie, med beskrivelsen av elven Moldau som det mest kjente stykket.

Bedrich Smetana: Má vlast

Nicolai Szeps-Znaider, dirigent

Bedrich Smetana (1824–1884) hadde en svært sentral rolle i fremveksten av en tsjekkisk klassisk musikktradisjon – så sentral at han gjerne blir kalt den «tsjekkiske musikkens far». Han begynte å komponere allerede som barn, men det var først på 1860-tallet at han inntok en sentral posisjon i Prahas musikkliv. I 1866 ble han sjefdirigent i byens operahus, og samme år var det premiere på hans to første operaer. Den ene av disse, Den solgte brud, skulle bli Smetanas internasjonale gjennombrudd.

På 1870-tallet begynte Smetanas hørsel å svikte, og han ble gradvis døv. Det innebar slutten på dirigentkarrieren, men han fortsatte å komponere. I årene fra 1874 til 1879 skrev han seks frittstående tonedikt som siden ble samlet til ett verk med tittelen Má vlast – Mitt fedreland. Hvert stykke beskriver kjente størrelser fra tsjekkisk landskap, historie eller mytologi. Det andre av disse stykkene er Smetanas aller mest kjente stykke: Vltava eller Moldau, som lydmalende beskriver Tsjekkias lengste elv.

Nikolaj Szeps-Znaider har spilt med Oslo-Filharmonien flere ganger som fiolinsolist, sist i 2018. Nå er han tilbake som dirigent, med orkesterets første komplette fremførelse av Mitt fedreland.