Oslo Konserthus | På liv og død
Hold nede ctrl tasten og trykk + / - Hold nede cmd tasten og trykk + / -
AA
På liv og død

På liv og død

Bartók | Prokofjev | Mena

Kjøp gavekort
Priser (eks. bill. avgift)50,-540,-

De to unge komponistene Sergej Prokofjev og Belá Bartók skrev de to verkene på konserten omtrent samtidig, og begge bobler over av musikalsk energi og overskudd.

Sergej Prokofjev: Pianokonsert nr. 2
 - pause -
Béla Bartók: Treprinsen

Juanjo Mena, dirigent
Behzod Abduraimov, piano

Sergej Prokofjev (1891–1953) var bare 22 år da han skrev sin Pianokonsert nr. 2 i 1913. Han skrev den til minne om en venn ved St. Petersburg-konservatoriet som hadde tatt sitt eget liv samme år. Den melankolske førstesatsen kan minne om Rachmaninoffs pianokonserter, mens de tre påfølgende satsene bobler over av energi.

Béla Bartók (1881–1945) skrev Treprinsen i årene 1914–16 over et manus av vennen Béla Balázs. Bartók var langt nede på denne tiden, men Treprinsen ble en opptur på flere måter, og premieren i Budapest i 1917 ble en enorm suksess.

Musikken er et oppkomme av fascinerende orkesterklanger, og bærer preg av inspirasjon fra Claude Debussy og Richard Strauss. Vi møter en ekte, menneskelig prins som forelsker seg i en prinsesse. Men en slu fe får skogen til å stenge prinsens vei til prinsessen, og for å vekke hennes interesse kler prinsen ut et av trærne i skogen som seg selv. Det går ikke som planlagt – «treprinsen» blir levende og prinsessen forsvinner dansende med ham i stedet!