Natur & Foto-dagen
Foredrag i verdensklasse, Blant annet Børge Ousland, fotomesse og kåring av Nordens beste naturbilder
ARKIVERT ARRANGEMENT / ARCHIVED SHOW
Program Natur&Foto-dagen
Kl 11.00
- Naturfilm highlights fra Guttorm Næss og Baard Næss 10 minutter
- Anders Geidemark ønsker velkommen.
- 11.30 Foredrag Lassi Rautainen
- 12.15 Pause
- 12.45 Felix Heintzenberg
- 13.30 Pause
- 14.00 NNPC seremoni, vinner kavalkade og premiering av kategorier.
- 14.45 Pause
- 15.30 Vi kårer Årets nordiske naturbilde og årets unge nordiske naturfotograf.
Diskusjon debatt om vinnerbilder i NNPC gjennom tidene.
- 16.15 Foredrag Børge Ousland
- 17.15 avslutning.
Natur&Foto-dagen
Lørdag 25. januar 2020 blir det en spennende dag i Oslo Konserthus. Da skal vi dele ut prisene i Nordic Nature Photo Contest (NNPC). Fotobransjen skal ha stand, og vi skal ha tre fantastiske foredrag pluss en spennende paneldebatt.
BØRGE OUSLAND – MOT ALLE ODDS
Vi har vært så heldige å få Børge Ousland som foredragsholder. Ingen har gjennomført flere soloekspedisjoner i Arktis og Antarktis enn Børge Ousland. I mars 2006 ble Børge også den første til å nå Nordpolen vinterstid. I sitt foredrag fokuserer Børge på sin oppskrift på suksess, viljestyrken som skal til, motivasjonen som stadig trenger påfyll, de livsviktige forberedelsene, og ikke minst hvordan han klarer å holde fokus selv om det ser håpløst ut.
I dette foredraget deler Børge Ousland høydepunktene fra sine banebrytende ekspedisjoner til polarområdene de siste tjuefem årene. Etter å ha krysset noen av verdens minst farbare områder – ofte alene – beviser Børge at det er mulig å oppnå det umulige. Ved hjelp av streng planlegging, overvinning av frykt og ved å finne motivasjon selv i de tilsynelatende mest håpløse situasjonene, har han gjentatte ganger lyktes i å nå målet.
I 2006 ble Børge og partner Mike Horn de første som nådde Nordpolen på ski uten etterforsyninger i vintermørket, en av de mest teknisk vanskelig ekspedisjoner noensinne oppnådd. Med relevant innsikt i teamarbeid demonstrerer Børge verdien av samarbeid, medfølelse, engasjement og visjon. Gjennom sine eksempler viser Børge oss ekte eventyrlyst og åpner øynene våre for ubegrensede muligheter.
Samtidig som han har hatt nok utfordringer både fysisk og psykisk, har også det fotografiske
arbeidet vært svært krevende. Børge lever av sine reiser, og det er viktig for han å komme hjem med et bra bildemateriale som kan bli til foredrag og bøker. I dette foredraget vil han også fortelle hvordan han jobber rent fotografisk på sine ekspedisjoner.
LASSI RAUTIAINEN – 40 ÅRS VENNSKAP MED BJØRNER
Lassi Rautianen fra Finland er en institusjon i seg selv. Det var han som gjorde bjørner, ulver og jerver tilgjengelig for alle fotografer. Han var nemlig den første som startet med rovdyrsafari, og det skjedde for over 30 år siden. I nesten ti år var han alene om å arrangere bjørnesafarier i Finland. I dag finnes det mange aktører, men Lassi er den originale bjørnesafari-operatøren. Natur&Foto har i mange år arrangert turer til Lassis plass i finsk ingen mannsland, og mange fotografer har reist hjem med flotte bilder av både bjørn, ulv og jerv. Kombinasjonen bjørn, ulv og jerv er unik, og det er bare hos Lassi at du kan være så heldig å få alle disse artene på én og samme natt – i hele verden.
I dette foredraget vil Lassi fortelle historien om hvordan det hele startet. Hvordan var pionertiden? Hvordan tok han sine første bjørnebilder? Hvordan startet bjørnesafariene? Og hvordan klarte han å få ulv også?
Lassi er en humoristisk person og vil også fortelle morsomme anekdoter fra 30 år i kamuflasje – alene eller sammen med andre fotografer. Dette er hans usminkede historie, slik bare Lassi kan fortelle den.
FELIX HEINTZENBERG – DE VILLE DYRENES BY
Felix Heintzenberg har ikke like lang fartstid i offentligheten som Børge Ousland og Lassi Rautiainen, men det siste tiåret har han gjort seg særdeles godt bemerket. Ikke minst fordi han to ganger har blitt tilkjent WWF Sverige Pandabokpris, for bøkene «Nordiska Nätter – Djurliv mellan skymning och gryning» (2014) og «I Skuggan av Träden – Liv i våra vilda skogar» (2015, sammen med Tom Schandy). Han har også gitt ut «Nattens tysta jägare – nordiska ugglor» (sammen med Tom Schandy), «Arktis» (sammen med Ole Jørgen Liodden) som ble nominert til Svenska Augustpriset, og «Naturpärlor i Skåne».
Felix er utdannet biolog og kombinerer naturfoto-virksomheten med arbeid som lektor ved en videregående skole i Vellinge i Skåne. Felix er svært målrettet som fotograf, og jobber nesten bare prosjekt-rettet. Han jobber hardt for å ta helt spesielle bilder, og er kjent for sine mange tekniske løsninger.
I dette foredraget vil han fortelle om arbeidet med sitt siste prosjekt, nemlig dyreliv i urbane omgivelser. I takt med at stadig flere mennesker forlater landet for å flytte til byene, følger dyrene etter. Rev, oter, bever og mange andre dyrearter oppgir sine tidligere jaktmarker i skogen og det åpne landskapet for å bli våre nye, ville naboer. Uten at vi legger merke til det, forvandles byen til en byjungel. Grunnene til det er mange og varierte. Noen flytter inn for å søke etter mat, andre flytter for at vi tillater dem å være blant oss. De nye, ville naboene lever i en parallell verden til vår egen verden. Når vi en sjelden gang møtes, preges treffet av beundring, glede og respekt.
Dette blir en spennende presentasjon, og mange vil nok kunne hente inspirasjon til å jobbe med prosjekter i nærmiljøet.
PANELDEBATT
Vi arrangerer også en paneldebatt om naturfotografiet. Hvem som skal delta her, er en hemmelighet inntil videre, men det blir helt klart et spennende punkt på programmet.
NNPC-SEREMONI
Vi deler ut premiene i årets NNPC-konkurranse. Hvem blir Årets nordiske naturfotograf? Hvem blir Årets unge nordiske naturfotograf? Nytt av året er også en publikumspris. Alle som kjøper billett til arrangementet, kan sende inn bilde til denne prisen. Mer info om dette kommer senere.