Oslo Konserthus | Oslo Konserthus
Hold nede ctrl tasten og trykk + / - Hold nede cmd tasten og trykk + / -
AA
Arkivert
arrangement
-
Archived
show

Oslo-filharmonien - Chan, Lewis

Brahms, Rachmaninoff

ARKIVERT ARRANGEMENT / ARCHIVED SHOW

Kjøp gavekort
16nov
TidspunktPauseSalBilletter
Konserten starter presis* Slutt-tidspunkt er et estimat.

  • Johannes Brahms - Pianokonsert nr. 1
  • Sergej Rachmaninoff - Symfoniske danser
  • Elim Chan - Dirigent
    Paul Lewis - Piano


Brahms og Rachmaninoff

Pianokonsert nr. 1 var Johannes Brahms’ gjennombrudd og første store orkesterverk. Symfoniske danser ble Sergej Rachmaninoffs avskjed som orkesterkomponist. Paul Lewis er solist i Brahms’ konsert og Elim Chan dirigerer.

Johannes Brahms (1833–1897) møtte på 1850-tallet mange av tidens sentrale komponister og musikere. Han gjorde inntrykk med sin uttrykksfulle musikk og spillestil på pianoet, og Robert Schumann utropte Brahms til en musikkens redningsmann. Forventningene ble tunge å bære, og Brahms brukte lang tid på å fullføre sitt første orkesterverk. Hans viktigste medhjelper ble bestevennen Joseph Joachim, en ungarsk fiolinist og komponist. Etter en lang brevveksling med Joachim ble pianokonserten urfremført i 1858.

Sergej Rachmaninoffs (1873–1943) Symfoniske danser hadde utspring i et samarbeid med den berømte russiske koreografen Michel Fokine. Koreografen satte i 1939 opp en suksessrik ballettforestilling med Rachmaninoffs musikk i London. Samarbeidet ga mersmak for begge, men Rachmaninoff rakk bare å spille en pianoversjon av sitt nye verk for Fokine før koreografen døde i 1942. Komponisten døde året etter, og Symfoniske danser ble i stedet et slags avskjedsbrev i orkesterform, med flere sitater fra Rachmaninoffs tidlige verk.


Varighet 1 time og 45 minutter