Oslo Konserthus | Oslo Konserthus
Hold nede ctrl tasten og trykk + / - Hold nede cmd tasten og trykk + / -
AA
Arkivert
arrangement
-
Archived
show

Oslo-filharmonien - Kort & klassisk: Mäkelä, Jansen

Hagen, Sibelius

ARKIVERT ARRANGEMENT / ARCHIVED SHOW

Kjøp gavekort
11okt 23
TidspunktPauseSalBilletter
Konserten starter presis* Slutt-tidspunkt er et estimat.

  • Lars Petter HagenKunstnerens fortvilelse foran de antikke fragmenters storhet
  • Jean SibeliusFiolinkonsert
  • Klaus Mäkelä - Dirigent
  • Janine Jansen - Fiolin


Kort & Klassisk: Janine Jansen spiller Sibelius

Klaus Mäkelä dirigerer musikk av Lars Petter Hagen og Jean Sibelius, som bearbeider fortiden på vidt forskjellige måter i verkene på programmet. Janine Jansen er solist i Sibelius’ Fiolinkonsert.

Lars Petter Hagen (f. 1975) skrev Kunstnerens fortvilelse foran de antikke fragmenters storhet for Oslo-filharmonien, som urfremførte verket i 2010. Tittelen er hentet fra en berømt tegning av Johann Heinrich Füssli der en kunstner begraver ansiktet i hendene foran romerske ruiner – uoppnåelig vakre i all sin forgjengelighet. Hagens ruiner er Richard Strauss’ og Gustav Mahlers musikk, og utgangspunktet for stykket er Mahlers tredje symfoni. Som antikkens kunstnere etablerte de rammer for sin kunstform som ettertidens komponister må forholde seg til.

Jean Sibelius (1865–1957) begynte med fiolintimer da han var 14 år, og ble snart fullstendig oppslukt av instrumentet. Det neste tiåret var hans drøm å bli konsertfiolinist, men til slutt ga han opp og satset i stedet på komposisjon. Sibelius’ Fiolinkonsert ble hans ulykkelige kjærlighetserklæring til fiolinen, og første versjon var så teknisk vanskelig at solistene ikke mestret utfordringene. Den ble etter hvert en av de mest populære fiolinkonsertene, med helt ulike satser som spenner fra en kjølig innledning til en sprudlende intens avslutning.


Varighet 1 time