Oslo Konserthus | Oslo Konserthus
Hold nede ctrl tasten og trykk + / - Hold nede cmd tasten og trykk + / -
AA
Arkivert
arrangement
-
Archived
show

Oslo-filharmonien - Bancroft, Goosby, Oslo Filharmoniske Kor

Ginastera, Korngold, Adams

ARKIVERT ARRANGEMENT / ARCHIVED SHOW

Kjøp gavekort
28sep 23
TidspunktPauseSalBilletter
Konserten starter presis* Slutt-tidspunkt er et estimat.

  • Alberto Ginastera - Danza Final fra Estancia
  • Erich Wolfgang Korngold - Fiolinkonsert
  • John Adams - Harmonium
  • Ryan Wigglesworth - Dirigent
  • Randall Goosby - Fiolin
  • Oslo Filharmoniske Kor
  • Øystein Fevang - Kordirigent


Amerikas åpne landskap

Ryan Bancroft dirigerer amerikansk musikk med stor spennvidde av Alberto Ginastera, Erich Wolfgang Korngold og John Adams. Amerikanske Randall Goosby er solist i Korngolds Fiolinkonsert, som bygger på filmmusikk fra Hollywoods gullalder.

Alberto Ginastera (1916–1983) var en av 1900-tallets sentrale argentinske komponister. Danza final – Malambo er hentet fra balletten Estancia fra 1941, som bygger på et svært populært dikt fra 1870-tallet – Gauchoen Martín Fierro av José Hernández. Gauchoen var det argentinske motstykket til den amerikanske cowboyen – en myteomspunnet og beundret figur som levde på den vidstrakte pampasen. Malambo-dansen forbindes med gauchoene, og Ginasteras malambo er en kraftfull hyllest til folkelig argentisk kulturarv.

Erich Wolfgang Korngold (1897–1957) var det store vidunderbarnet i Wien tidlig på 1900-tallet og tok siden steget til å bli en suksessrik operakomponist. På 1930-tallet forlot han hjemlandet under nazistenes fremmarsj. Han flyttet til Hollywood og ble mottatt med åpne armer: Han satte gullstandarden for filmmusikk i en gyllen epoke, vant to Oscar og ble amerikansk statsborger. Etter andre verdenskrig skrev Korngold stort sett musikk for konsertsalen, og i sin Fiolinkonsert fra 1945 benytter han sin egen musikk fra fire filmer.

Amerikanske John Adams (f. 1947) skrev Harmonium for kor og orkester på et knøttlite kontor i San Francisco, men i musikken skapte han en mektig arkitektur med store, åpne rom. Adams tok utgangspunkt i musikken til minimalistpionerene Philip Glass, Steve Reich og Terry Riley og utviklet den i sin helt egen retning. De tre satsene – Negative Love, Because I could not stop for Death og Wild Nights - bygger på dikt av John Donne (1572–1631) og Emily Dickinson (1830–1886).

Varighet 1 time og 30 minutter