Oslo Konserthus | Oslo Konserthus
Hold nede ctrl tasten og trykk + / - Hold nede cmd tasten og trykk + / -
AA
Arkivert
arrangement
-
Archived
show

Oslo-filharmonien - Storgårds, Jussen, Ung Filharmoni

Say, Tsjaikovskij

ARKIVERT ARRANGEMENT / ARCHIVED SHOW

Kjøp gavekort
05okt
TidspunktPauseSalBilletter
Konserten starter presis* Slutt-tidspunkt er et estimat.

  • Outi Tarkiainen - Midnight Sun Variations
  • Fazil Say - Pianokonsert for fire hender
  • Pjotr Tsjaikovskij - Symfoni nr. 4
  • John Storgårds - Dirigent
  • Lucas & Arthur Jussen - Piano
  • Ung Filharmoni


Ung Filharmoni 2023

Ung Filharmoni og Oslo-filharmonien spiller sammen Pjotr Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4, et av komponistens egne favorittverk, med dirigent John Storgårds. Brødrene Lucas og Arthur Jussen er solister i Fazil Says firhendige klaverkonsert Phoenix.

Outi Tarkiainen (f. 1985) kommer fra den finske byen Rovaniemi, like sør for polarsirkelen. Lapplands uberørte natur er en sentral inspirasjonskilde for Tarkiainens musikk, og i Midnight Sun Variations tar hun for seg de uendelige nyansene i den arktiske sommernatten. Tarkiainen slo gjennom som komponist og dirigent for noen av Europas beste jazzorkestre. Hun har skrevet flere verk for symfoniorkester og hennes første opera ble urfremført i 2022. John Storgårds dirigerte urfremførelsen av Midnight Sun Variations under BBC Proms i 2019.

Tyrkiske Fazil Say (f. 1970) ble først kjent som konsertpianist på toppnivå før han de siste tiårene har blitt en internasjonalt anerkjent komponist med en stor og variert produksjon. Klaverkonserten Phoenix for fire hender – på tyrkisk Anka Kusu – ble urfremført i München i januar 2022. “I en perfekt verden ville alle [orkesterets] bestillinger resultere i musikk like frisk, spennende og tilgjengelig for førstegangslyttere som Fazil Says Anka Kususkrev en anmelder etter Boston Symfoniorkesters fremførelse samme år.

Fra 1877 mottok Pjotr Tsjajkovskij kunstnerlønn fra forretningskvinnen Nadezhda von Meck og kunne dermed komponere på fulltid. Tidlig på høsten dro han utenlands for å komme seg etter en personlig krise, og etter opphold i Sveits og Paris kom han til Italia. 23. november mottok han i Roma skissene til sin Symfoni nr. 4, som han hadde begynt på om våren. Etter en måneds intenst arbeid skrev han ferdig førstesatsen i Venezia 23. desember, og to uker senere var han helt ferdig. Symfonien var resten av livet et av Tsjajkovskijs egne favorittverk.


Varighet 1 time og 40 minutter