Oslo Konserthus | Oslo-filharmonien - Shaw, Bernstein og Dvorák
Hold nede ctrl tasten og trykk + / - Hold nede cmd tasten og trykk + / -
AA

Oslo-filharmonien - Shaw, Bernstein og Dvorák

Dalia Stasevska, Karen Gomyo

Kjøp gavekort
Priser (inkl. bill. avgift) Voksen 185 - 610,- Honnør (67+ år/ufør) 195 - 490,- Student/elev (min. 50%, max 30 år) 185 - 305,- Barn (0 til og med 15 år) 150,-
05des
TidspunktPauseSalBilletter
Konserten starter presis* Slutt-tidspunkt er et estimat.

Program:

Caroline Shaw: The Observatory
Leonard Bernstein: Serenade
- pause -
Antonin Dvorák: Symfoni nr. 9, "Fra den nye verden"

Dalia Stasevska, dirigent
Karen Gomyo, fiolin

Amerikanske inntrykk: Dvoráks mest kjente symfoni

Dalia Stasevska dirigerer Antonín Dvoráks Symfoni nr. 9, skrevet i USA og inspirert av amerikanske folketoner og opplevelser, og The Observatory av amerikanske Caroline Shaw. Karen Gomyo er fiolinsolist i Leonard Bernsteins Serenade.

“Å lage et partitur for fullt orkester kan føles som å samtidig stå på en fjelltopp, skrubbe kjøkkengulvet, svømme i en innsjø, ta T-banen i rushtiden og holde noen forsiktig i hånden,” skrev Caroline Shaw (f. 1982) ved urfremførelsen av The Observatory i 2019.

Komponisten Caroline Shaw har mottatt Pulitzerprisen og Grammy for beste verk. Hun skrev orkesterverket The Observatory for Los Angeles-filharmonien med referanse til et besøk i byens berømte Griffith-observatorium, der hun studerte både byen og himmelen over.

Hun beskriver stykket: “Det inneholder noen veldig store akkorder og veldig store rom. (...) Her er referanser til Strauss’ Don Juan, Bachs Brandenburgerkonsert nr. 3, Sibelius’ Symfoni nr. 2, Brahms’ Symfoni nr. 1 (...) Her er det jubel og systemkritikk. Her er det kaos og klarhet.”

Sommeren 1951 ferierte Leonard Bernstein (1918–1990) i den meksikanske byen Cuernavaca da han mottok en bestilling på et nytt orkesterverk. Han var midt i lesningen av filosofen Platons berømte dialog Symposium, på norsk også kjent som Drikkegildet i Athen.

Flere av Bernsteins mest kjente verk bygger på litterære klassikere. Det nye verket tok form som en fiolinkonsert og fikk tittelen Serenade da det var ferdig i 1954. Serenaden har som musikkform et lett preg og har ofte blitt spilt på kvelden, gjerne med romantiske undertoner.

I Drikkegildet i Athen lovpriser gjestene kjærligheten og guden Eros. Satsene i Serenade har navn etter talerne – sofisten Faidros, naturviteren Eryximakhos, forfatterne Aristofanes og Agathon og filosofen Sokrates, som avbrytes muntert av den fulle politikeren Alkibiades.

Antonín Dvorák (1841–1904) flyttet til New York i 1892 for å bli direktør ved Det nasjonale musikkonservatoriet. I løpet av tre år i USA skrev han noen av sine mest populære verk og en av verdens mest spilte symfonier: Symfoni nr. 9 med tilnavnet Fra den nye verden.

Dvorák sugde raskt til seg inntrykk fra de nye omgivelsene og begynte på en ny symfoni etter fire måneder i USA. En av studentene sang spirituals for ham, og de ble en av hans viktigste inspirasjonskilder. Symfoni nr. 9 ble urfremført i 1893 og ble en voldsom suksess.

Varighet ca. 1 t. 55 min.

Bak notene kl. 18:30 - 18:45 i Glasshuset