Oslo Konserthus | Oslo-filharmonien - Kort & klassisk | Beethoven:…
Hold nede ctrl tasten og trykk + / - Hold nede cmd tasten og trykk + / -
AA

Oslo-filharmonien - Kort & klassisk | Beethoven: Pianokonsert nr. 5

Eivind Aadland, Paul Lewis

Kjøp gavekort
Priser (inkl. bill. avgift) Voksen 185 - 440,- Student/elev (min. 50%, max 30 år) 185 - 305,- Barn (0 til og med 15 år) 150,- Plukk & mix 6-9 konserter 185 - 375,- Plukk & mix 10-15 konserter 185 - 375,- Plukk & mix 16+ konserter 185 - 375,-
14mai 25
TidspunktPauseSalBilletter
Konserten starter presis* Slutt-tidspunkt er et estimat.

Beethoven: Piano konsert nr. 5

Dirigent Eivind Aadland
Paul Lewis, piano


Kort & klassisk: Beethovens Keiserkonsert

Ludwig van Beethoven var vanligvis selv solisten i sine egne pianokonserter, men da han skrev Pianokonsert nr. 5 hadde han så nedsatt hørsel at han ikke lenger kunne spille. Paul Lewis er solist og Eivind Aadland dirigerer Oslo-filharmonien, som i løpet av tre konserter spiller alle Beethovens fem konserter.

Allerede som 13-åring var Ludwig van Beethoven (1770–1827) så dyktig ved klaveret at han kunne tjene sine egne penger som musiker, i hofforkesteret i hjembyen Bonn. Og han hadde nok selvtillit som komponist til å begynne å skrive på en klaverkonsert.

Som Mozart kunne Beethoven bruke sine konserter til å demonstrere at han var samtidens beste pianist. Musikken var også inspirert av forbildet, men allerede i de første konsertene er Beethovens særtrekk tydelige, som sterke kontraster og dramatiske skifter.

Beethovens Pianokonsert nr. 5 i Ess-dur ble urfremført i Leipzig i 1811. Beethoven hadde nå så nedsatt hørsel at han ikke lenger kunne spille den selv. Pianokonserten begynner med en mektig og imponerende innledning for solisten, og den fikk tilnavnet “Keiserkonserten”.